Ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αλέξανδρος, πρόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεικνύοντας την ελληνικότητα της καταγωγής του. Όταν εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις, ο Αλέξανδρος υποστήριξε ότι ήταν απόγονος του Περδίκκα άρα Έλληνας, με καταγωγή από το Άργος, καταγόμενος από τον Τήμενο, τον Ηρακλείδη κατακτητή τους Άργους. Το επιχείρημα για την Αργεία του καταγωγή έγινε πλήρως αποδεκτό από τους Ελλανοδίκες, και αναγνωρίστηκε ως Έλληνας.
15η του μηνός Απολλωνίου (Εκατομβαιώνος)
Σήμερα το πρωινό, δεύτερη μέρα των φετινών 108ων Ολυμπιακών Αγώνων, ο Μακεδόνας μονάρχης Φίλιππος Β' εστέφθη για τρίτη κατά συνέχεια φορά νικητής στην ιπποδρομία. Είχε νικήσει και κατά την προηγούμενη, την 107η Ολυμπιάδα, και κατά την προπροηγούμενη, την 106η. Την πρώτη μάλιστα φορά, ακριβώς σαν σήμερα πριν από οκτώ χρόνια, νίκησε την ίδια μέρα που γεννήθηκε ο γιος του Αλέξανδρος Γ'. Αυτό θεωρήθηκε τότε πολύ καλός οιωνός για την τύχη του ίδιου του παιδιού, αφού είναι γνωστό ότι ο κότινος νίκης στην Ολυμπία είναι ό,τι λαμπρότερο μπορεί να επιτύχει στη ζωή του ο Έλληνας άνθρωπος και η νίκη του Φιλίππου θεωρήθηκε γενέθλιο δώρο στο παιδί.
Στους άλλους αγώνες της ημέρας νίκησαν: στις αρματοδρομίες το πρωί ο Αρίστιππος από την Καυλωνία (στην Ιταλία - Μεγάλη Ελλάδα) και το απόγευμα στο πένταθλο (δρόμος, άλμα, πάλη, ακόντιο, δίσκος) ο Μαινάλιος Φάυλλος. Αύριο το πρωινό θα τελεσθεί η εκατόμβη στο Βωμό του Σωτήρος Διός και το απόγευμα προβλέπεται σκληρός ανταγωνισμός στους αγώνες παίδων, ιδιαίτερα στην πυγμαχία, όπου τον Νεμεονίκη παίδα πυγμάχο Αλκίνοο από την Κέρκυρα θα αντιμετωπίσει ο πολύ μεγαλόσωμος για την ηλικία του Κράτης από τους Δελφούς.
Για να ξαναγυρίσουμε στον Μακεδόνα εστεμμένο Ολυμπιονίκη, το περίλαμπρο κτίσμα του εδώ στην Ολυμπία, μέσα στην Ιερά άλτη, το Φιλίππειο, το αφιέρωσε ο Φίλιππος στον Ολύμπιο Δία μετά τη δεύτερη νίκη του στην ιπποδρομία κατά την προηγούμενη Ολυμπιάδα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες λένε μάλιστα ότι από ανομολόγητο φθόνο των Αθηναίων για το μνημειακό αυτό αρχιτεκτόνημα εκφώνησε ένα χρόνο μετά ο Δημοσθένης τον περίφημο Φιλιππικό του και ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι Φιλιππικοί του διάσημου ρήτορα. Ο ίδιος επίσης Μακεδόνας βασιλιάς έκοψε και κυκλοφόρησε αργυρά νομίσματα με αθλητικές παραστάσεις εις ανάμνηση των δύο πρώτων νικών του και λέγεται ότι δήλωσε κατά τη στέψη του σήμερα ότι θα εκδώσει και χρυσά νομίσματα εις ανάμνηση της τωρινής, τρίτης, νίκης του. Αυτά θα είναι βέβαια τα πρώτα χρυσά νομίσματα που εκδίδονται στην Ελλάδα και θα είναι ισότιμα των Περσικών δαρεικών. Άκουσα ο ίδιος τον πρόεδρο των ελλανοδικών να χαριτολογεί -χαμηλόφωνα τη στιγμή του στεφανώματος- ότι ο Φίλιππος με τις αλλεπάλληλες νίκες του στις ιπποδρομίες δικαίωσε περίτρανα το όνομά του. Αριστόξενος του Νέστορος, Πύλιος, αθλητικός ανταποκριτής από την Ολυμπία.
ΠΗΓΗ:
(https://www.greek-language.gr/greekLang/modern_greek/tools/corpora/makedonia/content.html?p=55&t=1,6778).
Η δημοτικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν τέτοια, ώστε ευγενείς και βασιλείς έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τους αγώνες και επεδίωξαν με ζήλο την Ολυμπιακή νίκη. Ανάμεσα σε αυτούς, επισημαίνει ο Ηρόδοτος,[2] ήταν και ο βασιλιάς της Μακεδονίας Αλέξανδρος, πρόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο οποίος πήρε μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αποδεικνύοντας πρώτα την ελληνικότητα της καταγωγής του. Όταν ορισμένοι εξέφρασαν κάποιες επιφυλάξεις, ο Αλέξανδρος υποστήριξε ότι ως απόγονος του Περδίκκα ήταν Έλληνας, με καταγωγή από το Άργος, καταγόμενος από τον Τήμενο, τον Ηρακλείδη κατακτητή τους Άργους.[3] Το επιχείρημα για την Αργεία του καταγωγή έγινε πλήρως αποδεκτό από τους Ελλανοδίκες, και αναγνωρίστηκε ως Έλληνας. Μπόρεσε αμέσως να πάρει μέρος στον αγώνα δρόμου, κατά τον οποίο τερμάτισε πρώτος. Οι περισσότεροι συγγραφείς και ιστορικοί, στη συνέχεια, μεταξύ των οποίων και ο Θουκυδίδης[4] συμφώνησαν με αυτήν την γενεαλογία.
Ένας άλλος βασιλιάς των Μακεδόνων, της Δυναστείας των Αργεαδών (: Ἀργεάδαι), ο Αρχέλαος, επιδιώκοντας μέσω των αγώνων την προβολή του, διεκδίκησε την Ολυμπιακή νίκη, και ανακηρύχτηκε νικητής στους ιππικούς αγώνες της Ολυμπίας.[5] Επίσης, ο πατέρας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππος Β΄, συμμετείχε στα αγωνίσματα της αρματοδρομίας σε τρεις διαδοχικούς Ολυμπιακούς Αγώνες και ανακηρύχτηκε νικητής. Συγκεκριμένα, συμμετείχε κατά τους 106ους (356 π.Χ.), 107ους (352 π.Χ.) και 108ους (348 π.Χ.) Ολυμπιακούς Αγώνες στα ιππικά αγωνίσματα του κέλητος, του τέθριππου και της συνωρίδος αντίστοιχα. Η ανακήρυξη του Φιλίππου Β΄ σε Ολυμπιονίκη αύξησε σημαντικά όπως ήταν φυσικό το γόητρο και την πολιτική ισχύ του. Μία μάλιστα από τις παραπάνω νίκες του, το 356 π.Χ., συνέπεσε με την ημέρα γέννησης του γιού του.[6] Έτσι, την ώρα που γεννήθηκε ο Αλέξανδρος, υποστηρίζει ο Πλούταρχος, ήρθε και η αγγελία στον Φίλιππο ότι νίκησε στην Ολυμπία με άλογο ιππασίας: η δε Ολυμπίασιν ίππω κέλητι νενικηκέναι.
Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Αρχέλαου, του Φιλίππου και γενικά των ευγενών και βασιλέων γινόταν συνήθως δια των εκπροσώπων τους. Οι νίκες στην αρματοδρομία επιτυγχάνονταν όχι με την προσωπική συμμετοχή τους ως αθλητών, αλλά με την εκπροσώπησή τους στους αγώνες δια των ηνιόχων τους, καθώς οι ίδιοι είχαν την οικονομική δυνατότητα της εκτροφής των ίππων στα ιπποτροφεία που διατηρούσαν.[7] Η δόξα που αποκόμιζε κανείς από τους αγώνες της Ολυμπίας έθελγε το ίδιο ιδιώτες και βασιλείς, κυρίως λόγω της μνημείωσης που εξασφάλιζε στον νικητή, καθώς του έδινε το δικαίωμα να στήσει τον ανδριάντα του εντός του χώρου της Ολυμπίας ή να κατασκευάσει εκεί το μνημείο του ή να αξιοποιήσει τη νίκη για τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Η απόφαση, λ.χ., να κατασκευαστεί μέσα στην Άλτη το Φιλιππείον, ένα κυκλικό οικοδόμημα που αναγέρθηκε προς τιμήν του Φιλίππου μετά την ήττα των Ελλήνων στην μάχη της Χαιρωνείας,[8] θεωρήθηκε κάπως και ως δείγμα πολιτικής οικειοποίησης των αγώνων. «Στο οικοδόμημα αυτό βρίσκονται οι ανδριάντες του ίδιου του Φιλίππου, του πατέρα του Αμύντου και του γιου του Αλέξανδρου, που είναι χρυσελεφάντινοι, όπως άλλωστε είναι και της Ολυμπιάδας, της μητέρας του Αλέξανδρου», παρατηρεί ο Παυσανίας.[9]
ΠΗΓΗ:
(https://www.enikos.gr/society/i-symmetoxi-tis-makedonias-stous-arxaious-olympiakous-agones-os-t/1166940/)