IN CONFORMITY with the “European Directive GDPR” messages are transmitted only with the consent of the recipients. Whoever desires «Termination of Transmission» to let us know immediately on this Email:panago6@gmail.com
Τρίτη 30 Ιουλίου 2024
Η ΕΙΚΟΣΤΉ ΠΡΩΤΗ (21η) ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δάσκαλου ΣΤΗΝ ΑΓΩΓΗ
Η ΕΙΚΟΣΤΉ ΠΡΩΤΗ (21η) ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δάσκαλου ΣΤΗΝ ΑΓΩΓΗ https://youtu.be/pATUDyJhnjA?si=Akd22q7aHw06yhGp
Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024
Πότε να χορηγείται ο Τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα Επιστημών
ΘΕΜΑ
Ο Τϊτλος του Επίτιμου Διδάκτορα των Επιστημών.
Γράφει
ο Ακαδημαϊκός & Καθηγητής
Academician Prof. DDDr. Pdoc. Dr.Habil. Alexios Panagopoulos
European Academy of Sciences & Arts – Salzburg (ClassV)
Σήμερα πράγματι εκπλήσσει και δημιουργεί απορίες για το πως εμφανίζεται στο διεθνές προσκήνιο ο Τίτλος του Διδάκτορα των Επιστημών, που είναι ο Ανώτατος Τίτλος της Επιστήμης, να χορηγείται κάπως εύκολα, περίεργα, ανεξέλεγκτα, δίχως τις παλαιές αυστηρές εκείνες προϋποθέσεις για την Επιστήμη.
Ο Τίτλος του Διδάκτορα των Επιστημών δεν είναι ο Τίτλος που απονέμει ο Δήμαρχος σε κάποιον πολίτη ως Επίτιμο Δημότη κάποιου Δήμου. Ούτε είναι ο Τίτλος που αποδίδει ο Υπουργός σε κάποιον Αλλοδαπό, χορηγώντας του την Ελληνική Υπηκοότητα.
Ο Τίτλος του Διδάκτορα των Επιστημών είναι Τίτλος της Επιστήμης, για την προσφορά στα Γράμματα, στον Πολιτισμό, στην Παιδεία, στην Τέχνη.
Η απονομή του Τίτλου του Διδάκτορα των Επιστημών θεωρώ ότι θα έπρεπε να αποδίδεται μόνο σε όσους αποδεδειγμένα είναι κάτοχοι τουλάχιστον (3) Τριών Διδακτορικών Τίτλων σε όμοιες ή συναφείς ή διαφορετικές επιστήμες, όπως κι ο γράφων αυτά κατέχει. Ο υποψήφιος για Επίτιμος Διδάκτωρ να είναι κάτοχος Μετα-διδακτορικών Τίτλων και κάτοχος Διατριβής Υφηγεσίας, φυσικά και διδάσκων αποδεδειγμένα σε πανεπιστήμια της χώρας ή του εξωτερικού.Σε αυτόν τον Επιστήμονα ως ξεχωριστή και διακεκριμένη προσωπικότητα, κατά τη γνώμη μου, αξίζει να του αποδοθεί και ο Τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα των Επιστημών, που αποδεδειγμένα το αξίζει.
Τώρα η απόδοση του Τίτλου Επίτιμου Διδάκτορα των Επιστημών σε απλούς πτυχιούχους κάποιου πανεπιστημίου ή κάποιες φορές και σε μη πτυχιούχους πανεπιστημίου, θεωρώ ότι σκανδαλίζει την επιστημονική κοινότητα, υποβιβάζει την ίδια την επιστήμη και την επιστημοσύνη, την παιδεία και την αξιοπρέπεια στον πολιτισμό. Σήμερα ακούς ή διαβάζεις στις εφημερίδες ή στα ΜΜΕ να έγινε Επίτιμος Διδάκτορας των Επιστημών ο τάδε ή η τάδε πολιτικός ή ο ποιητής ή ο ζωγράφος ή ο πτυχιούχος, που είναι ή δεν είναι πτυχιούχος πανεπιστημίου και δημιουργούνται πλέον ερωτήματα κοινωνικής, μορφωτικής, επιστημονικής ανισότητας έως και υποβάθμισης της αξίας του Τίτλου γενικά.
Θεωρώ ότι εάν κάποια πανεπιστημιακά ιδρύματα, δημόσια ή ιδιωτικά, επιθυμούν να βραβεύσουν έναν πτυχιούχο ή μη πτυχιούχο, για κάποιο αποδεδειγμένο για την επιστήμη έργο του, στα γράμματα, στο πολιτισμό, στη παιδεία, στη τέχνη, μπορούν σε αυτόν τον άνθρωπο να του αποδώσουν Τιμητικά τα εξής: Τιμητικά να του δώσουν κάποιο βασικό Πτυχίο, έχει ή δεν έχει λάβει ως φοιτητής. Επίσης, Μεταπτυχιακό Τίτλο εάν έχει λάβει ή δεν έχει λάβει, ως μεταπτυχιακός φοιτητής. Και εδώ να σταματά κάθε άλλη απόδοση Επιστημονικού Τίτλου..
Μπορεί επίσης το Πανεπιστήμιο να χορηγεί και Βραβείο ή και Έπαινο ή και Μετάλλιο, δεν είναι πάντα απαραίτητο, ούτε πάντοτε πληροί ο κάθε υποψήφιος τις προϋποθέσεις για τον Τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα των Επιστημών. Κατά τη γνώμη μου εάν ο υποψήφιος δεν κατέχει πραγματικά μετά από σπουδές (3) τρείς διδακτορικούς τίτλους σπουδών, κι όχι τιμητικούς, να μην μπορεί να λάβει Τίτλο Επίτιμου Διδάκτορα. Δηλαδή θα πρέπει να έχει λιώσει στο θρανίο, για τη προσφορά του στην επιστήμη και στα γράμματα, αποδεδειγμένα.
Αυτή η πρότασή μου καλό θα ήταν να απασχολήσει σοβαρά την Πολιτική Ηγεσία του τόπου μας και του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να εκδόσει σχετικό κανονισμό για τις προυποθέσεις απονομής Τίτλου Επίτιμου Διδάκτορα των Επιστημών, αφού λάβει σοβαρά υπόψη τις προϋποθέσεις που αναφέρω, καθώς και την θεσμική αναγνώριση ομοίων χορηγηθέντων τίτλων εκ της αλλοδαπής για την υπηρεσία του Δοαταπ.
Χρήζει ρύθμισης για το ποιές νομικές συνέπειες ή και δικαιώματα μπορεί να παρέχει ένας τέτοιος Τίτλος στην Ελλάδα, όταν έχει αποκτηθεί από δημόσιο ή ιδιωτικό πανεπιστήμιο, στο εξωτερικό ή μέσα στην Ελλάδα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας καλείται να τοποθετηθεί θεσμικά.
Επίσης καλό θα ήταν να επαναπροσδιοριστεί το πρωτόκολλο με τα δικαιώματα για τους Ακαδημαϊκούς, τακτικό ή αντεπιστέλλον μέλος, των ξένων Ακαδημιών που είναι Έλληνες υπήκοοι και μεγάλο διάστημα ζουν στην Ελλάδα, ως διακεκριμένες προσωπικότητες της επιστήμης, που αποδεδειγμένα προβάλουν διεθνώς μέσω της επιστήμης τη χώρα μας την Ελλάδα στο Εξωτερικό. Καθώς και η ρύθμιση δικαιωμάτων με σχετική διάταξη εκ του Υπουργείου της Παιδείας ώστε εάν ένας τακτικός Ακαδημαϊκός μιας ξένης Ακαδημίας ως Έλλην υπήκοος επιθυμεί να συμμετάσχει, ως υποψήφιος για θέση ΔΕΠ που έχει προκηρυχθεί σε ελληνικό ΑΕΙ, να μπορεί να προκριθεί θεσμικά, γι αυτήν τη θέση, δίχως συνυποψηφίους που δεν θα είναι Ακαδημαϊκοί, γιατί ο Τίτλος του Ακαδημαϊκού πλέον του έχει δώσει τον Ανώτερο Τίτλο στην Επιστήμη !!
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)