ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΙΟΥ ΑΧΑΙΑΣ
Ανοικτή Επιστολή Ιστορικής Μνήμης, εις τον ιερέα του Καστριτσίου
π. Παρασκευά,
είμαι ο καθηγητής δρ. Αλέξιος Παναγόπουλος - Ακαδημαϊκός, σας υπενθυμίζω, την τοπική ιστορία ότι το Καστρίτσι, μνημονεύεται ως το τελευταίο χωριό των Καλαβρύτων επί ημερών της τουρκικής σκλαβιάς.
Το 1745 γεννιέται στο Καστρίτσι ο Παναγιώτης Παναγόπουλος ή Πανάγος ο Ήρωας. Τον στέλνει η οικογένεια του να μάθει γράμματα σε Μέγα Σπήλαιο και Αγία Λαύρα.
Κατόπιν ασχολείται με την κτηνοτροφία και γίνεται Τσέλιγκας με Στάνες.
Κυκλοφορεί με άλογο και επιβλέπει τα κοπάδια του στα υψώματα του Παναχαϊκού και τους τσοπάνους του.
Τα αιγοπροβατά του για Χριστούγεννα και Πάσχα τα οδηγούν μέσω μονοπατιών σε Πάτρα, ο ευρύτερος δρόμος για Πάτρα χωματόδρομος ανοίχθηκε μόλις το 1952.
Και τα πουλάει τα αιγοπροβατά του στο Μάρκατο της Πάτρας, κι από δεξαμενή έως και Παντανάσσης σκάλες.
Δεν υπήρχαν ψυγεία, ο Λαός τα έπερνε για άμεση διατροφή.
Τότε το 1767 γίνεται στην Πάτρα το μεγάλο ζήτημα για το παζάρι απο το Σάββατο σε Κυριακή.
Ο Παναγιώτης Παναγόπουλος αντιδρά υπερασπιζόμενος την αργία του Θεού της Κυριακής.
Οι ολίγογραμματοι τότε ιερείς τον καλούν να μιλήσει σε Παντανάσσης ναό και Αγ. Ανδρέα για την αργία της Κυριακής ημέρας του Θεού μας.
Η ιστορία στα βιβλία με πηγές αναφέρει σε Κ. Τριανταφύλλου, σε Αλέξιο Παναγόπουλο, κ. α., ότι ο Λαός της Πάτρας είχε ενθουσιαστεί απο τις ομιλίες του και εξεγέρθηκε κατά των Εβραίων εμπόρων της Πάτρας που ήθελαν μεσω των Τούρκων την Κυριακή να γίνεται το παζάρι.
Έτσι τον κάλεσαν να μιλήσει και σε άλλα μέρη και σε Ναύπακτο.
Ο Παναγιώτης Παναγόπουλος ή Πανάγος ο Ήρωας, εκ Καστρίτσιου ή Καστρίτζι, γνώριζε αρκετά γράμματα όχι μόνο να γράφει, αλλά και να εξηγεί τις Γραφές.. Αργότερα όταν έπεσε αρρώστια στο Χωριό του το Καστρίτσι, τότε ήταν ένα Καστρίτσι, το Κάτω ιδρύθηκε απο τους Άνω, μετά το 1930.
Κι όταν έπεσε η αρρώστια στο Καστρίτσι περί το 1770 ο Παναγιώτης Παναγόπουλος πρότεινε κι έφεραν απο Άγια Λαύρα το Ιερό Λείψανο του Αγίου Αλεξίου και έκαναν Αναστάσιμη Λέηση, Δέηση, γύρω γύρω απο το Χωριό, για να φύγει το κακό. Αρκετές οικογένειες που είχαν αρρώστους και θεραπεύτηκαν, βάπτισαν τα παιδιά τους με το όνομα του Αγίου που τους είχε γιατρέψει, του Αγίου Αλεξίου πολιούχου Λαύρας Καλαβρύτων.
Έτσι και η οικογένεια του γράφοντος αυτά κληρονόμησε το όνομα του Αγίου Αλεξίου.
Η ημέρα αυτή της Αναστάσιμης Λέησης και Δέησης, συνεχίζει στο Χωριό Καστρίτσι, μόνο που έχουν σήμερα ξεχάσει ότι έγινε για να θεραπευτεί το Χωριό απο την αρρώστια, και το θαύμα έγινε με την περιφορά των ιερών λειψάνων του Αγίου Αλεξίου εκ της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων.
Αξίζει λοιπόν να θυμηθούμε την ιστορία και να δοξάζουν οι κάτοικοι με μια θεία λειτουργία και άρτοκλασία το χρόνο τόσο τον Άγιο Αλέξιο άνθρωπο του Θεού, όσο με μνημόσυνο, και τον Παναγιώτη Παναγόπουλο ή Πανάγο Ήρωα, τοποθετημένον και στην μαρμάρινη επιγραφή Ηρώων στο Καστρίτσι, γιατί και αργότερα αυτός ήταν απο τους ήρωες πρωτεργάτες της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων,
Εκεί όπου οι Οπλαρχηγοί, Δήμογέροντες και Τσελιγκάδες, ορκίστηκαν Ελευθερία ή Θάνατος τόσο στο Ιερό Λάβαρο, όσο και στο τίμιο λείψανο του πολιούχου των Καλαβρύτων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου