Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023

Μια μικρή Δασκάλα του Γένους το 1946


 O Mαρτυρικός θάνατος της ηρωικής δασκάλας Βασιλικής Παπαθανασίου

Την εκτέλεσαν στις 13. 11. 1946 κομμουνιστές  στην πόλη του Σκρα απ' όπου καταγόταν και εργάζονταν.

Τότε περίπου 330 κομμουνιστο-συμμορίτες με συνεργασία Βουλγάρων επιτέθηκαν στην πόλη του Σκρα στη μικρή δύναμη του Ελληνικού Στρατού που υπήρχε στο Σκρα, και δολοφόνησαν τους 5 αξιωματικούς και τους 40 στρατιώτες. 

Η μανία των ανταρτών ξέσπασε εναντίον των αθώων και φιλήσυχων κατοίκων του Σκρα..

Χύθηκαν σαν άγρια θηρία μέσα στο χωριό κι η πρώτη που πιάστηκε και σύρθηκε στην πλατεία του χωριού ήταν η Βασιλική, η οποία ήταν δασκάλα του χωριού, ήταν γεννημένη και μεγαλωμένη στο Σκρα, ήταν κόρη ιερέως και ό αδελφός της ως υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού είχε σφαγιαστεί απ' τους αντάρτες..

Η δασκάλα ήταν το πρώτο θύμα καθώς είχε ποτιστή ολόκληρη απ' την αγάπη για την Ελλάδα και την αυτοθυσία για την Πατρίδα της, κι αυτά τα ιδεώδη προσπαθούσε να μεταλαμπαδεύσει στις καρδιές και τις ψυχές των μικρών παιδιών πού η Πατρίδα της εμπιστεύτηκε ως μαθητές, καθώς ως δασκάλα ζούσε μόνη στο χωριό μαζεύοντας στο πατρικό της σπίτι τα παιδιά.. Ενώ το σχολείο είχε καεί, κι εκεί τους δίδασκε την Ελληνική ιστορία και τα Ελληνικά γράμματα..

Κομμουνιστο-συμμορίτες  με τη βοήθεια Βουλγάρων μάζεψαν και έσυραν στην πλατεία 35 ομήρους βάζοντας μπροστά τη μικρή δασκάλα και ταυτόχρονα ανάγκασαν όλους τους κατοίκους του Σκρα να συγκεντρωθούν για να δουν αυτά που θα επακολουθούσαν..

Η λύσσα των ανταρτών ξέσπασε πρώτα εκεί μπροστά σε όλους, το αδύνατο κορμί κτυπάνε με ξύλινα δοκάρια και με τα κοντάκια των όπλων, αργά και βασανιστικά επί ώρες και την διατάζουν να φωνάξει ζήτω το ΚΚΕ.. 

όσο η δασκάλα αρνείται σθεναρά, αρχίζουν να τις ξεριζώνουν τις τρίχες του κεφαλιού της.. 

Η κοπέλα δεν βγάζει κανένα βογγητό, μόνο κάποια στιγμή φώναξε ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ. 

Οι αντάρτες τη δέρνουν αλύπητα και τη βασανίζουν, πλέον έχει παραμορφωθεί το πρόσωπο και το σώμα της..

Μετα τη δασκάλα αναλαμβάνουν οι φίλοι τους οι Βούλγαροι.. Αρχίζουν να τη κτυπούν κι αυτοί με πιο μεγάλη λύσσα και να της χαράζουν το κορμί με τις ξιφολόγχες.. λέγοντάς της επιτακτικά να φωνάξει ΖΗΤΩ Η ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ.. κι ότι τότε όλα αμέσως θα σταματούσαν.. 

Η κοπέλα βγάζει μια ύστατη φωνή λέγοντας ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ. Η ενέργεια αυτή της δασκάλας έκανε ακόμη πιο έξαλλους τους αντάρτες οι οποίοι της έκοψαν τα δάκτυλα τού χεριού, μα ή δασκάλα έμεινε και πάλι απτόητη, φωνάζοντας και πάλι ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ.. 

Συμμορίτες του Κ.Κ.Ε. ήσαν πλέον έκτος εαυτού, και δεν μπορούσαν άλλο να ακούσουν το ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΔΑ, και της έκοψαν τη γλώσσα..

Η μικρή δασκάλα του Σκρα φωτεινό σύμβολο, σύμβολο μοναδικό σ’ ολόκληρη την Ιστορία μας.. δεν άντεξε άλλο.. 

Στην πλατεία του χωριού άφησε την τελευταία της πνοή, όπου μόνο το μικρό της χωριό, κι από τότε φωτίζει ολόκληρη την Ελλάδα..

ΑΣ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ..

ΤΕΤΟΙΕΣ ΗΡΩΙΚΕΣ ΔΑΣΚΑΛΕΣ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΜΑΣ.. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου